Takläggare

Plåttak då och nu

Plåttak, som är ett relativt gammalt material när vi pratar om tak, står sig fortfarande mycket väl i konkurrensen mot mer moderna material. Nyare trender, som till exempel shingeltak, har ännu inte lyckats fasa ut de mer beprövade takmaterialen på marknaden.

Jämför man med tegel däremot, får plåttaket anses vara ganska modernt. Särskilt eftersom utvecklingen av plåttak hela tiden drivs framåt. Genom tiderna har de blivit tunnare, lättare att lägga och dessutom billigare.

Den ringa vikten hos plåt är en ganska stor fördel jämfört med tyngre material, så som tegel eller betong. Det blir mycket lättare att lägga själv, och det går också snabbare för takläggarfirman att göra det.

Anrikt material

Ett av de första stegen mot plåttak togs redan 1670, och detta av Isaac Cronström. Det här året sökte han nämligen om tillstånd att få börja producera valsad plåt. Motiveringen? Han hade ”kommit på en invention att täcka hus med järnplåt”.

Med det här i åtanke har plåt som ett takmaterial en lång historia. Att jämföra dagens plåttak med de produkter som Cronström framställde är dock som att jämföra äpplen och päron då de är så pass olika.

Plåttak idag

Plåttak som vi använder oss av idag skiljer sig på många olika sätt från hur det såg ut när det började tillverkas. Till exempel består av dagens plåttak av flertalet skikt och är profilerad. Förutom det är dagens plåttak både mycket tunnare och mycket lättare till vikten.

I dagsläget märks en konkurrens mellan tillverkarna om att producera den tunnaste plåten. Ett plåttak av aluminium väger idag inte mer än ca 2 kilo per kvadratmeter. Stålplåt är något tyngre med sina ungefär 5 – 7 kilo per kvadratmeter.

I jämförelse med tegel är dagens plåttak i vissa fall upp till 10 gånger lättare. Den ringa vikten ger, som tidigare nämnt, mycket stora fördelar. För det första underlättar det arbetet med själva takläggningen, för det andra ställer det lägre krav på takkonstruktionen.

Hur moderna plåttak är uppbyggda

Ett modernt plåttak finns i olika material. Det som är den gemensamma nämnaren är att dessa materialskikt läggs kring en stabil kärna som antingen är av aluminium eller av stål.

Jämför man tak med stålkärna respektive aluminiumkärna är den förstnämnda starkare vid samma tjocklek. Jämförelsen blir dock betydelselös i praktiken, då inget av materialen skall gås på utan ytterligare skydd. Sammanfattningsvis har plåttaket gjort en lång resa sedan Cronström inledde den 1670. Hur plåttaket ser ut om ytterligare några hundra år, går bara att spekulera i.

Hör av dig till oss när du behöver ett nytt tak så bokar vi in en besiktning.

Kompetenta takläggare som endast jobbar med kvalitetsmaterial